Корисні властивості товстолобика | Рибалка, риба і риболовля

Товстолобик – корисна риба

Хоча, деякі рибалки вважають товстолобика рибою не популярною, але вони не проти, щоб зловити цю рибу, яка може важити до 40 кг, при довжині до 1 метра.

Зростає товстолобик швидко, за рахунок того, що у нього ніколи не бракує їжі, у вигляді планктону і водоростей. Його спеціально розводять на платних ставках або інших водоймах, щоб товстолобик очищав акваторію від водоростей. Якщо при вирощуванні коропа його потрібно годувати, то товстолобика годувати не потрібно, він завжди сам знайде собі їжу: рослинності у водоймах завжди достатньо.

Властивості товстолобика

Як стверджують фахівців, товстолобик – це дуже корисна риба, яка містить набір всіх необхідних елементів, що сприяють нормальній життєдіяльності організму людини. До них слід віднести різні мікроелементи, набір вітамінів, в тому числі і насичені жирні кислоти.

У зв’язку з цим, товстолобик є дієтичною рибою, яка легко засвоюється організмом і легко перетравлюється, не створюючи відчуття тяжкості в шлунку. У товстолобику міститься до 20% насичених жирних кислот, які зменшують ймовірність появи таких захворювань, як атеросклероз або рак. Крім цього, товстолобик рекомендується до вживання в їжу людям, що страждають на погану роботу серця, судин, шлунку і т.д.

Найбільш затребуваним вважається філе товстолобика вагою більше 2 кг, так як воно ніжне і соковите. При цьому, товстолобик відрізняється наявністю мінімальною кількістю кісток.

Про корисні властивості товстолобика має сенс поговорити більш детально. При вживанні м’яса товстолобика:

  • Знижується ймовірність появи злоякісних новоутворень.
  • Зводиться до мінімуму дратівливість людини, за рахунок сприятливого впливу на діяльність центральної нервової системи.
  • Зміцнюються судини, що знижує ризик появи інсультів.
  • Нормалізується тиск, тому, настійно рекомендується до вживання людям з підвищеним тиском.
  • Знижується рівень холестерину в крові, що знижує ймовірність утворення тромбів.
  • Знижується кількість цукру в крові, тому рекомендується до вживання в їжу діабетикам.
  • Поліпшується якість нігтів і волосся, а також зміцнюються зуби.
  • Підвищується імунітет, що створює умови для протистояння з різними простудними захворюваннями.
  • Поліпшується загальне самопочуття людини.
  • Нормалізується сон: можна забути про безсонні ночі.

Лікарі рекомендують вживати в їжу товстолобика і ось чому:

  • Білок повністю засвоюється протягом 2 годин.
  • У м’ясі товстолобика мало калорій, тому набрати зайву вагу нереально.
  • Наявність риб’ячого жиру.

Корисні властивості ікри товстолобика

Ікра товстолобика досить прозора на зовнішній вигляд і містить як вітаміни і мікроелементи, так і багато інших корисних елементів. Енергетична цінність продукту – 138 кКал на 100 г продукту. При цьому в ікрі міститься білків – 8,9 г, жирів – 7,2 г, вуглеводів – 13,1 г. Крім цього, в ікрі є цинк, залізо, фосфор, сірка та полі насичені жири Омега-3.

Єдине протипоказання до вживання цієї риби – це можливість появи алергічних реакцій, в інших випадках ікра товстолобика не має протипоказань. Її бажано вживати навіть онкологічним хворим, що сприяє нормалізації діяльності нервової системи і призводить до зменшення задишки і т.д.

Товстолобик в кулінарії

Його застосовують в основному тоді, коли він важить більше 2 кг. При такій вазі, у нього мало кісток і його не тільки приємно вживати в їжу, але приємно і готувати. У нього велика голова, яка підходить для приготування наваристої юшки. Бульйон виходить жирний і прозорий. Товстолобика найкраще вживати або в вареному, або в запеченому вигляді, так як він, в цьому випадку, не втрачає своїх корисних властивостей.

Товстолобика можна коптити, але споживати в такому вигляді часто, не бажано, так як від нього мало користі, незалежно від способу копчення: чи то гаряче, то чи холодну.

Незважаючи на це, товстолобик дуже корисний, оскільки поповнює організм людини поживними речовинами, зміцнюючи імунітет.

Детальніше про інші види риб https://top-shimano.com.ua/

Товстолобик – корисна риба
5 (100%) 1 vote

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *