Схильність риб до зараження паразитами | Рибалка, риба і риболовля

Види риб,які схильні до зараження паразитами

Не всі види риб, як морських, так і прісноводних, однаково схильні до інфікування різними паразитами. До найсприйнятливіших видів, схильних до зараження паразитами, слід віднести:

  • Карася. Мешкаючи в умовах середньої смуги, цей поширений мешканець різних водойм досить рідко стає причиною зараження. Мешкаючи в межах Далекого Сходу, ця риба найчастіше стає об’єктом зараження Клонорхозом.
  • Язя. Вважається, що язь є всеїдною рибою, тому він сприйнятливий до зараження сибірською двоусткою, яка є причиною багатьох небезпечних недуг.
  • Ляща. Мешкаючи в середній смузі, а також в теплих регіонах ця риба є переносником лігульозу.
  • Окуня, з’ївши якого без ретельної обробки можна заразитися лігульозом і діфилоботріозом. Личинки «діфилоботріум латум» знаходяться в зябрах риби. Цей паразит є серйозною небезпекою для здоров’я людей.
  • Ліня. Як правило, ця риба мешкає у водоймищах, що мають щільні зарості водної рослинності, а також мулисте дно. В таких умовах прекрасно розвивається котяча двоустка, яка може послужити причиною такої хвороби, як опісторхоз.
  • Минтая. Це морепродукт, який часто зустрічається на прилавках магазинів, здатен заразити людину анізакідозом, вельми небезпечним захворюванням.
  • Камбалу. У цій рибі можуть оселитися багато гельмінтів, тому її взагалі не рекомендується вживати без термічної обробки.

На замітку господині! Приготування страв з перерахованих вище порід риб вимагає якісної термічної обробки. Такі види риби не рекомендується вживати в слабосоленому, і тим більше, в сирому вигляді.

Як убезпечити себе від зараження паразитами?

Знаючи, що в рибі можуть перебувати різні паразити, слід дотримуватися технології приготування, піддаючи рибу термічній обробці. До таких технологій відноситься:

  • Варка.
  • Жарка.
  • Гаряче копчення.
  • Глибоке засолювання.
  • Глибоке заморожування.

Якщо рибу варити не менш 20 хвилин, то в ній загинуть будь-які види паразитів. Якщо рибу смажити, то це ще один досить ефективний спосіб позбавлення від паразитів, оскільки температурний режим вище, ніж при варінні. Гаряче копчення також дозволяє нейтралізувати паразитів, але тривалість обробки не повинна бути менше 2 годин.

Крім температурної обробки, існує ще два варіанти, які дозволяють убезпечити людину від зараження гельмінтами – це глибоке засолювання і глибоке заморожування. Сіль знищує будь-які види паразитів протягом 2 тижнів. Якщо для засолювання використовується велика риба, то терміни обробки слід збільшити.

Знищити паразитів можна і за допомогою глибокого заморожування, при температурі -40 градусів. В таких умовах паразити гинуть протягом 24 годин. Перед подібною технологічною процедурою риба ретельно промивається під проточною водою.

Способів по знезараженню риби досить, тому не проблематично скористатися будь-яким з них.

Останнім часом стало модним вживати рибу без належної температурної обробки, оскільки в таких стравах зберігається більшість корисних компонентів, таких як мінерали і вітаміни. Але тоді потрібно бути впевненим на 100 відсотків, що в м’ясі риби не містяться паразити, інакше здорова їжа через якийсь час перетвориться в серйозні проблеми зі здоров’ям.

Ніколи не слід вживати в їжу сиру або слабосолену рибу, якщо немає гарантій, що вона не заражена паразитами. Потрібно все робити правильно, інакше нешкідливий на перший погляд продукт може виявитися досить небезпечним для здоров’я.

Як правильно приготувати рибу:
https://top-shimano.com.ua/

Види риб,які схильні до зараження паразитами
5 (100%) 1 vote

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *