Використання судака в кулінарії | Рибалка, риба і риболовля

Використання судака в кулінарії

У кулінарії судак використовувався з давніх часів. В ті часи риба була присутня на різних столах під будь-яким виконанням. З судака готували уху, вимочували в розсолі або вині. Страви з судака подавалися до царських столів нарівні з осетрової рибою. Сучасна кухня почала популяризовувати старі страви на новий лад із застосуванням максимально наближених технологій.

І любителі рибних страв, і звичайні господарки люблять судака за мінімальний вміст кісток і за те, що він досить легко чиститься. У домашніх умовах його також можна з легкістю обробити, особливо середню за розміром тушку вагою до 6 кг.

Легке і швидке приготування судака полягає в багатьох рецептах і в тому, що риба є практично універсальною в готуванні. Судак прекрасно доповнить як звичайний, так і святковий стіл. Готують рибу всілякими способами. Смажать на грилі або сковороді, варять, тушкують на пару або в томатному, сметанному соусах, запікають за допомогою рукава або фольги в духовці або мікрохвильовій печі під овочами, з картоплею, сиром, майонезом або в клярі, а ще коптять, в’ялять, солять або підсушують.

Судак прекрасно підходить для приготування заливного, салатів, консервів, закусок, котлет, пирогів, шашлику і інших блюд. Цілком чи шматочками – судак виходить просто надзвичайно смачним. З рибним продуктом поєднуються практично будь-які коріння і овочі. І як іншу рибу, лимон відтіняє прекрасний смак судака. Любителям азіатських і гострих страв краще готувати судака по-корейськи.

Ті, хто не особливо люблять возитися з рибою, готують судака переважно в мультиварці або смажать, обвалявши в борошні, в сковороді. Справжні поціновувачі хижої риби, навпаки, обов’язково захочуть спробувати фаршированого судака, або маринованого. А ось в ресторані вам часто можуть запропонувати філе на шкірі під вершковим соусом з горошком, спаржею, грибами або каперсами.

Судак – неймовірно корисна риба, яка водиться як у морській, так і прісній воді. Завдяки підвищеному живильному складу і зниженою алергенністю рибу можна давати маленьким дітям, пацієнтам після будь-яких захворювань, людям, які дотримуються дієтичних норм і просто всім любителям рибних продуктів.

Судак, спійманий з льоду або на течії – цінний трофей і бажаний делікатес, за яким полюють рибалки практично всього світу. При правильній обробці і з відповідним рецептом таким, як, наприклад, судак по-польськи, спіймана або куплена риба стане родзинкою застілля.

Про корисні властивості м’яса судака тут.

А от більше про рибу судак в цій статті та її види тут.

Використання судака в кулінарії
5 (100%) 5 votes

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *